HTML

Civil Túlkapás

Manapság kár magyarázni, mikor hullik a forgács. Nincs is mit magyarázni ezen, hullik. Mi úgy döntöttünk, összeszedjük, formába öntjük és blogot írunk belőle. Persze a forgács is lehet sokféle. Lehet reakció, magyarázat, kiegészítés, hozzászólás, pontosítás, vélemény. Egy azonban biztos: mindig valaminek a következménye, ami mellett nehéz elmenni szó nélkül. Szóval ez a blog itt a szó és a hely, ahova besöpörjük a forgácsunkat.

Túlkapások a facebookon

Egy alapképzés története -- Avagy az is hülye, aki többet tanul ma Magyarországon

k1nga 2014.02.22. 12:35

 

 

És annyi balszerencse közt, / Oly sok viszály után, / Megfogyva bár, de törve nem sikeresen abszolválta Klári az alapképzést a bétékán, persze virítania kellett érte némi pénzt. Mert tudjátok, az államilag finanszírozott (sic! állami ösztöndíjas) képzésformában – elvileg - két ember fizet: aki tanul és aki nem. Aki nem tanul, valóban fizessen, hiszen ő azért fizet(hetne), mert

  • nem jár be az óráira,
  • elbukja a tárgyait,
  • elhagyott tanegységeket kreál,
  • végül be sem fejezi a képzést,

és e meddő folyamat közben diákigazolvánnyal rendelkezik, s jogosult az egyetem nyújtotta főként szociális alapú ösztöndíjakra. Persze, hogy ezzel ők élnek, az nem az ő hibájuk, hanem sokkal inkább a rendszeré.

Ahogyan az is, hogy Klári 150 ezer forintjába, azaz kb 300 óra bruttó diákmunkájába fájt a tanulás mellett, hogy még egy minorszakot végzett az alapszakja, szakiránya és a tanárképzést előkészítő modulja mellett. Jogos lehet a kérdés, miért vállalta Klári túl magát, miért nem elégedett meg annyival, amennyit az adófizetők (és köztük saját maga) által biztosít neki az állam; ahogy jogos lehet az a kérdés is, hogy az alap- és mesterképzések bolognai rendszere valóban azt hivatott-e szolgálni, hogy minél több, szélesebb látókörű, Klárihoz hasonló diplomás tanárt „termeljen”.

Szóval a dolog filozófiája hibádzik: miért bírságolandó az az egyetemista, aki jól tanul, sőt, még többet szeretne tanulni, hogy később még költséghatékonyabb tagja lehessen a magyar társadalomnak, de leginkább miért említendő Klári egy lapon azokkal, akik célirányosan telibeszarják az egyetemet és mindent, ami vele együtt jár.

 

A megfejtők között kisorsolom a hallgatói szerződésem fénymásolatát.

Címkék: tandíj felsőoktatás egyetem pénz bolognai egzisztencia mesterképzés alapképzés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://civiltulkapas.blog.hu/api/trackback/id/tr1005826698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.